23 Nisan 2013 Salı

Salatalar


Kırmızı Biberli Taratör




Taratör, hem çay saatlerinde hem de akşam yemeğinde meze olarak kullanabileceğiniz çok pratik bir salata. Özellikle yaz aylarında serin olarak tüketildiğinden misafirlerimin favorisi diyebilirim. Denemenizi öneririm.
Malzemeler

  • yarım kilo süzme yoğurt
  • 5 dal yeşil soğan
  • 1-2 adet sarımsak
  • 2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 1 tutam dereotu
  • tuz
  • zeytinyağı
Yapılışı
Süzme yoğurdu bir kaba alıp çırpın. Bütün malzemeleri ince ince doğrayıp yoğurda ilave edin.
Üzerini kırmızı biber ve dereotu ile süsleyip zeytinyağı gezdirin.





Yeşil Elmalı Patates Salatası


 Malzemeler
  • 4-5 adet orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı hardal
  • 2 adet yeşil elma
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır
  • 1 tutam dereotu
  • tuz
Yapılışı
Patatesleri haşlayın. Küp küp doğrayın. Dereotunu ince kıyıp  diğer malzemelerle birlikte patatese ekleyin. Salatanız hazır :)

Tel Şehriye Salatası



Malzemeler
  • 2 su bardağı tel şehriye
  • 1 çay bardağı mısır
  • 1 çay bardağı dilimli yeşil zeytin
  • 1 adet çiğ kırmızı biber
  • 1 çay bardağı kornişon turşu
  • yarım çay bardağı konserve mantar
  • 1-2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı su
Yapılışı
Yağda tel şehriyeleri kavurun. Rengi dönünce 1,5 bardak su ekleyin ve pilav gibi pişirin. Pişen tel şehriyeleri dinlendirin ve geniş bir kaba alın. Tüm malzemeleri ince ince doğrayın ve üzerine 2 kaşık mayonezle 1 kaşık yoğurdu ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırın. İsterseniz salatanızın üzerini kırmızı biberle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Patates Salatası
Malzemeler
  • 4- 5 orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • yarım demet maydanoz
  • nane, kekik, pulbiber, tuz
  • tercihe göre yarım veya 1 limon( ben genelde 1 limon koyuyorum.)
  • zeytinyağı yarım çay bardağı
Yapılışı

Patatesleri haşlayın. Kare şeklinde doğrayın. Soğanı ince olacak şekilde yarım ay şeklinde doğrayın. Maydanozu ince kıyın. Baharatlarla birlikte tüm malzemeleri karıştırın. En son limon ve yağı ekleyin.
Pancarlı Narlı Salata
Malzemeler
  • 3 adet pancar
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı nar
  • 1 adet yeşil elma
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu
  • 2 diş sarımsak
  • yarım limon
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı ceviz
  • kimyon, nar ekşisi, tuz
  • pancarı haşlamak için: 2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ve 4-5 diş sarımsak
Yapılışı
Pancarları iyice yıkayın ve geniş bir tencereye üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Tencereye 2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ve 4-5 diş sarımsak ekleyerek pancarları haşlayalım.
Haşlanan pancarları yayvan bir tabağa doğrayalım. İnce bulguru haşlanan pancarın suyuyla ıslatalım. Pancarın üstüne elmaları küp küp doğrayalım ve üzerine narı ekleyelim.( narın bir kısmını süslemek için ayıralım.) Yeşilliği ince ince doğrayalım  ve ıslanan bulgurla tabağımıza ekleyelim. Sirke, limon, yağ, nar ekşisi, sarımsak, kimyon ve tuzdan sos yapıp salatamızın üzerine ilave edelim. En son kalan narı salatanın üzerine serpiştirelim.


 Közde Patlıcan ve Kırmızı Biber  Salatası




















Malzemeler
  • 2 adet top patlıcan
  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber veya konservesi
  • 5 dal taze soğan
  • 5-6 dal maydanoz
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 küçük limon suyu
  • 1 çay kaşığı balsamik sirke
  • 1 adet sarımsak

Yapılışı
Patlıcanları ocakta veya fırında közleyin. Kırmızı biberleri de közleyin. Patlıcan ve biberleri ince ince kıyın. İçine taze soğan ve maydanozu da küçük doğrayarak ilave edin. Bir kasede yağı, limonu, sirkeyi ve dövülmüş sarımsağı karıştırıp salatanıza dökün.

 Kısır
Malzemeler
  • 1 paket ince bulgur
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4-5 adet taze soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 1-2 adet limon suyu ( tercihe göre )
  • nar ekşisi
  • 1,5 su bardağı doğranmış kornişon turşu
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1-2 tatlı kaşığı pulbiber
Yapılışı
Bulguru ayıklayıp geniş bir kaba koyup 3 su bardağı sıcak suyla ıslatıp ağzını kapatın. Bu arada yeşillikleri ince ince doğrayın. Suyunu çeken bulgura salçaları ve yağı ekleyip iyice yoğurun. Daha sonra  tercihinize göre baharatları istediğiniz miktarda ekleyin. Bulgura turşu ve yeşilliği ilave edin ve karıştırın. En son limon suyu ve nar ekşisini de ekleyin. Kısırınızı marul yapraklarıyla servis yapabilirsiniz.

















1 yorum:

  1. merhaba nilgün emine ben,tel şehriyeli salata ilginç geldi değişik görünüşü de güzel,sen işi biliyosun nilgün,önce göze sonra mideye hitab ediyo :))) denemeye değer tarifini paylaştığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil