23 Nisan 2013 Salı

Bebeklere Özel Cevizli ekmek


Oğlum doğduktan sonra hayata daha farklı gözle bakmaya başladım. Daha dikkatli, daha titiz ve yiyeceklerin sağlıklı olmasına daha dikkat eder oldum. Sanırım psikopat anne olmak bu olsa gerek.:) Oğlumun ağzına hazır bir şey sokmadığım gibi her yediğinin evde pişen sağlıklı gıdalar olmasına da bir o kadar dikkat ediyorum. Küçük çocukların una ihtiyaç duyduklarını biliyorum ama dışardan alınan ekmekleri minik bebeğime vermeye kıyamıyorum. Özellikle  tam öğütülmüş bir buğday unu, lif, yağ, karbonhidrat, B vitamin kompleksleri ve E vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir gibi metabolizma çevrimlerinde hayatî öneme sahip maddeleri içermektedir. İşte bu yüzden annemle mutfağa girdik ve Demir için tam buğday unundan çok lezzetli, sağlıklı ve besleyici bir ekmek yaptık. Demir de bu yeni tada hemen alıştı ve ekmeğini çok sevdi. Haydi anneler minik yavrularımızı evde yaptığımız sağlıklı yiyeceklerle besleyelim. Biraz yorulacağız ama çocuklarımız için her şeye değer...

Cevizli ekmeği nasıl pişireceğimizi düşünürken annemin parlak fikri devreye girdi. Son zamanlarda sıkça mutfakta kullandığımız kağıt kek kalıpları ekmek için mükemmel bir araç. Ekmeği kek gibi pişirip sonrasında kalıbından kolay bir şekilde çıkardık.




Malzemeler
  • 1 + 1/4 su bardağı tam buğday unu
  • 1/8 yaş maya
  • 1 su bardağına yakın ılık süt
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çimdik şeker
  • 2 adet kabuklu ceviz
  • pişirmek için 1 adet kağıt kek kalıbı
Yapılışı
Mayayı ılık sütle karıştırın. Unu derin bir kaba koyun ve içine mayayı ekleyin. Ilık sütü una yavaş yavaş ekleyin ve tahta kaşıkla yavaş bir şekilde karıştırın. Una tuz, şeker ve kırıp havanda dövdüğünüz cevizi ekleyin ve hamuru kaşıkla karıştırmaya devam edin.( Bu arada ekmek hamuru ne kadar yoğrulursa/ karıştırılırsa o kadar yumuşak olurmuş bilginize.) Kek hamurundan biraz daha sert bir hamur olunca kağıt kalıbın yarısına kadar hamuru dökün ve üstünü buzdolabı poşetiyle kapatarak ayrıca birkaç tane mutfak havlusuyla da hamurun üzerini örterek hamuru mayalanması için 1-2 saat bekletin. Mayalanan hamuru 150 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Bir bıçak yardımıyla da ekmeğinizin piştiğini kontrol edebilirsin. Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder