24 Mayıs 2013 Cuma

Kıymalı Tepsi Böreği


 

Annemi o kadar tembihlememe rağmen böreği kestikten sonra resmi çekmek aklına gelmiş :))) o yüzden yarım börek resmimiz mevcut ... Lezzeti çok güzel olan bu böreği mutlaka pişirmeden önce buzdolabında en azından 1 saat bekletin. Ben geceden hazırladım 1 gece dolapta beklettim. Ayrıca diğer böreklere nazaran şekil itibariyle yapılışı çok daha kolay bir börek. Şimdiden afiyet olsun..
Malzemeler
  • 4 adet yufka
  • 2 adet yumurta ( 1 yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın )
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ + kıymalı iç harç sotesi için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yufkanın İç Harcı
  • 250 gr kıyma
  • 3 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • yarım yemek kaşığı salça
  • tuz, karabiber, isteğe göre pulbiber

Yapılışı

Küçük bir tencereye sıvı yağı koyup kıymayı soteleyin. Sonra içine küp küp doğranmış domates ve biberleri ekleyin ve karıştırın. 2-3 dk kısık ateşte sotelensin. Ocağın altını kapatmaya yakın tuz , karabiber, pulbiber, salça ekleyip 1-2 dk. karıştırıp ocağın altını kapatın ve karışımı soğumaya bırakın.
Derin bir kaba yağ , süt ve 1 yumurtanın sarısını kenara ayırmak üzere yumurtayı ekleyip çırpalım.1 Yufkayı tezgaha yayalım. Yufkaya sütlü karışımdan yufkanın heryerine eşit miktarda olacak şekilde yayalım.Sonra yufkayı sütlü karışımlı kısmı içerde kalacak şekilde ikiye katlayın. Düz kenarına kıymalı karışımdan eşit miktarda koyun ve sıkı bir şekilde rulo yapın. Bütün yufkaları bu şekilde rulo yaptıktan sonra yuvarlak tepsiye dış kenardan başlarak ruloları tepsinin şekline göre sıkı olacak şekilde dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. 170 derece önceden ısıtılmış fırında yarım saatte yakın böreğin altü ve üstü iyice kızarana dek pişirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder