17 Mayıs 2013 Cuma

İçli Köfte






İçli köfte diyince istisnasız aklıma gelen ilk kişidir Emine abla..(Bu arada Emine abla iş yerinden arkadaşım) İskenderunlu olmasıyla , doğuştan gelen yemek yapma yeteneği harmanlanınca yukardaki resimde gördüğünüz müthiş görüntü çıkıyor ortaya.  Benim birkaç kez yeme şansım olduğu için ısrarla mükemmel bir tada sahip olduğunu söyleyebilirim. Tarifini çok detaylı almama rağmen hamilelikti, demir'in bebeklik dönemiydi derken bir türlü fırsat bulamadığım bu nefis tarifi Emine ablanın yorumuyla sizlere ulaştırıyorum. Bende en kısa zamanda bu tarifi deneyeceğim.. Şimdi sıra geldi tarifimize. Emine abla sağolsun içli köfteyi yaparken kare kare resimlerini çektiği için görsellerle tarifimizi desteklememiz daha iyi sonuçlar almamızı sağlayacaktır.

Malzemeler
Hamuru İçin
* 1 paket ( 1 kg ) ince bulgur( 4 bardak bulgur Reis köftelik bulgur)
* 1 su bardağı irmik ( filiz irmik)
* 3 yemek kaşığı biber salçası
* 1 su bardağı un
* 1 yumurta
* karabiber , tuz, kimyon

Kıymalı İç Harç
* tek çekim 750 gr dana kıyma , 250 gr. kuzunun yağlı kısmından)
* 5 adet iri soğan( ince kıyın )
* yarım yemek kaşığı biber salçası
* 1 paket margarin ( yarım margarin, yarım tereyağ )
* Az karabiber , tuz, yarım kase ceviz



KIYMALI İÇ HARÇ YAPILIŞI

5 adet soğan ince ince doğranır.



Kıymayı tencereye koy. Suyunu çekene kadar hiçbirşey ekleme.


 Suyunu çekince yağ ekle ve yağ erimeye başlayınca doğranmış soğanı ekle.


15 dk üstü kapalı çok kısık ateşte pişir.Salçayı ekle ve salçayı eze eze kıymayı karıştır.


Altını kapatıp tuz, karabiber ve ceviz ekle. Soğumaya bırak. Kıymalı harç soğuduktan sonra sert bir harç olması gerektiği için 1 gün önceden yapıp dolapta bekletmemiz gerekiyor. Eğer aynı gün yapılacaksa harç soğuduktan sonra buzdolabının derin dondurucu kısmında  kontrol ederek 1 saat kadar bekletin.  







HAMUR YAPILIŞI


Tepsiye bulguru yay. Üzerine irmiği dök ve sıcak suyla ıslat. (kısır gibi) 5-10 dk beklet


Sonra yoğurmaya başla. Karabiber , tuz, kimyon ekle. ( kimyon biraz fazla olsun. ) Biber salçasını ekle ve yoğur. Yoğururken 1 kapta su bulunsun. Bulgur kurudukça ara ara ıslatılır.




Yaklaşık 45 dk yoğrulur.






Kıvamını belirlemek için bir tane köfte denemesi yapılır. Köftede hafif çatlaklar oluyorsa yavaş yavaş kıvama gelmiştir. Kıvamı alınca 1 su bardağı unu  ve yumurtayı ekle.


Hafif su ekleyip tekrar yoğur. Kıvama gelene kadar yoğrulur. Ve tekrar köfte denemesi yapılır.




Bezenin içi oyulduğunda hiçbir çatlak olmuyorsa hamur olmuştur.

KÖFTE YAPIMI

Bezeler avuç içine alınır. İşaret parmağını bezeye yerleştirerek ince ince açılır.



İçine kıymalı harçtan konur ve ağız kısmı iki avuç içinde yavaşça çevrilerek kapatılır.






Ve köftelerin uçlarından minik parçalar koparılır. Oval şekilde avuçta yuvarlanır.





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder