27 Mayıs 2013 Pazartesi

Biber Yoğurtlaması

Malzemeler
  • Yarım kilo sivri biber
  • 1 kase sarımsaklı  yoğurt
Üzeri için
kızdırılmış yağda pulbiber

Yapılışı

Biberleri svıyağda kızartın. Servis tabağına biberleri alıp üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün. En üste pulbiberli sosu dökerek servis yapın.

Milföy Tatlısı




 Uzun süren doğum izninden sonra iş çıkışı ev gidip yemek & tatlı hazırlamak bir hayli zorlaşmaya başladı. Ama ben yine de pes etmemeye çalışarak aklıma koyduklarımı yapmaya çalışıyorum. Milföy tatlısı çok uğraştırmadan kolayca yapılabilecek pratik bir tatlı olduğundan bu sefer işim çok da zor olmadı. Çok uzun zamandır yapmayı planladığım bu tatlı için mutfaktaki yerimi  saat bir hayli ilerlemiş olsa da aldım :) Sonuç  olarak tatlım eşim ve annem tarafından tam not aldı.. Çok güzel olduğunu ileri sürdüler.. Ben tatlı sevmediğim için yaptığım tatlıları onlara denettiriyorum güzel olmuşsa misafirlere sıunuyorum:)) Şimdi sıra geldi tarifimize..

Malzemeler
* 10 adet milföy
* 2 adet büyük muz veya çilek veya sevdiğiniz bir meyve

Kreması İçin
* 1 çay bardağı toz şeker ( ben şekeri genelde az kullanıyorum.tatlı sevenler daha fazla koyabilir.)
* 2,5 su bardağı süt
* 3 yemek kaşığı un
* 1 yemek kaşığı margarin

Üzeri için
* Pudra şekeri

Yapılışı

Sütün içine un margarin ve toz şekeri ekleyerek orta ateşte karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. Ve soğumaya bırakın.
Milföyleri varsa kurabiye kalıbınızla şekilli olarakta kesebilirsiniz yada milföyü her bir yaprağını uzunlamasına 2'ye bölün. Çatalla birkaç yerine delikle

r açın ve 175 derecede üzeri pembeleşene kadar pişirin. Pişen milföyleri soğumaya bırakın. Ilınan milföyü uzunlamasına ikiye bölün. İçine önce kremadan sonra meyve koyun. En üste pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.




Yalancı Tavuk Göğsü

Malzemeler
  • 1 su bardağı un
  • 4 çorba kaşığı margarin
  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
Süslemek için
Tarçın

Yapılışı

Un ve margarini kavurun. Süt ilave edip karıştırın. Tozşekeri ekleyin. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Ocaktan alip, vanilyayı ekleyin. 15 dk. mikserle çırpın. Geniş ve sığ bir kabı suyla ıslatın. Tavuk göğsünü yayın. Buzdolabında dondurun. Tarçınla süsleyip servis yapın.

Girit Köftesi

 

Uzun zamandır nette bulduğum ve görsellerini acayip beğendiğim yemek tariflerini pişirmek için banane arıyordum ki bu haftasonu eşimin Antalya'da yaşayan, üniversiteden arkadaşı, eşi ve çocuğunun ziyaretiyle aradığım fırsatı buldum. :) Misafirlerime özel ve değişik yemekler hazırlamak, değişik tadları onlarla beraber tatmak hem keyifli  itiraf etmek gerekirse hem de biraz heyecanlı bir durum. Ben ilk denemelerimi cesurca misafirlerime sunduğum için tabi ki beğenilmeme riskini de göze alaraktan birazcık heyecan yaşamıyor değilim. Ama kendi adıma söylemem gerekirse girit köftesi sadece birkaç küçük değişiklikle damak tadıma uygun bir lezzet. Öncelikle tam tarifi yazacağım. Sonrasında ise ben kendimce değiştirdiğim bazı küçük noktaları size yazacağım. Şimdiden afiyet olsun..
Malzemeler
  • 1 kg. yufka
  • 5-6 bardak et suyu ( her yufkaya bir bardak )
İç malzemesi
  • 500 gr kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 4 adet patates
  • sıvıyağ
  • tuz
  • karabiber
Üzeri İçin
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Kırmızı biber
  • Sıvıyağ
Hazırlanışı
Soğanı ve patatesleri rendeleyin. Önce kıyma sonra soğanları yağda soteleyin. Kıymanın rengi dönünce içine rendelenmiş patatesi  ve tuzu ekleyin. Patatesler pişene kadar kavurun. En son karabiberini atıp karıştırıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Yufkaların her birini 16 parçaya bölün. 80 adet üçgen yufkanız olacak. Soğuyan iç harcı yufkaya yerleştirip sigara böreği sarar gibi sarın.
Geniş bir tencereye veya tavaya sıvıyağ koyup kızdırın. Köftelerden yiyeceğiniz kadar olanını tavaya alın ve yaklaşık 4-5 dk kadar kızartın. Tüm köfteleri kızarttıktan sonra tenceredeki fazla yağı süzdürün ve yufkaların üzerini geçmeyecek kadar et suyu koyun tencerenin kapağını kapatıp birkaç dakika bekleyin.
Köfteleri tabağa alın ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. En üste sıvıyağda pulbiberi kızdırıp yoğurdun üzerine dökün.

Not: Vaktim olmadığı için ben köfteleri fırın tepsisine dizdim. Altını ve üzerini yağlayıp 175 derecede yaklaşık yarım saat yufkalar kızarıncaya kadar pişirdim.

 Fırından çıtır çıtır çıkan köfteleri eğer et suyuna tamamen batırırsanız çok yumuşak oluyor. Çıtır köfteleri tabağa alıp üzerine 1 kaşık et suyu döküp yoğurt ve yağ dökerseniz daha lezzetli oluyor. Ayrıca köfteler çok fazla olduğu için yiyeceğimiz kadarını pişirip geri kalanı buzdolabı poşetine koyarak buzluğa attım.

24 Mayıs 2013 Cuma

Kıymalı Tepsi Böreği


 

Annemi o kadar tembihlememe rağmen böreği kestikten sonra resmi çekmek aklına gelmiş :))) o yüzden yarım börek resmimiz mevcut ... Lezzeti çok güzel olan bu böreği mutlaka pişirmeden önce buzdolabında en azından 1 saat bekletin. Ben geceden hazırladım 1 gece dolapta beklettim. Ayrıca diğer böreklere nazaran şekil itibariyle yapılışı çok daha kolay bir börek. Şimdiden afiyet olsun..
Malzemeler
  • 4 adet yufka
  • 2 adet yumurta ( 1 yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın )
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ + kıymalı iç harç sotesi için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yufkanın İç Harcı
  • 250 gr kıyma
  • 3 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • yarım yemek kaşığı salça
  • tuz, karabiber, isteğe göre pulbiber

Yapılışı

Küçük bir tencereye sıvı yağı koyup kıymayı soteleyin. Sonra içine küp küp doğranmış domates ve biberleri ekleyin ve karıştırın. 2-3 dk kısık ateşte sotelensin. Ocağın altını kapatmaya yakın tuz , karabiber, pulbiber, salça ekleyip 1-2 dk. karıştırıp ocağın altını kapatın ve karışımı soğumaya bırakın.
Derin bir kaba yağ , süt ve 1 yumurtanın sarısını kenara ayırmak üzere yumurtayı ekleyip çırpalım.1 Yufkayı tezgaha yayalım. Yufkaya sütlü karışımdan yufkanın heryerine eşit miktarda olacak şekilde yayalım.Sonra yufkayı sütlü karışımlı kısmı içerde kalacak şekilde ikiye katlayın. Düz kenarına kıymalı karışımdan eşit miktarda koyun ve sıkı bir şekilde rulo yapın. Bütün yufkaları bu şekilde rulo yaptıktan sonra yuvarlak tepsiye dış kenardan başlarak ruloları tepsinin şekline göre sıkı olacak şekilde dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. 170 derece önceden ısıtılmış fırında yarım saatte yakın böreğin altü ve üstü iyice kızarana dek pişirin. Afiyet olsun.

22 Mayıs 2013 Çarşamba

Kuru Patlıcan Biber Dolması

 
Malzemeler
  • yarım dizi kuru patlıcan
  • yarım dizi kuru dolmalık biber
  • 1 büyük kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 kahve fincanı bulgur
  • 300 gr dana kıyma
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası ( Tercihe göre fazla yada az olabilir)
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 veya yarım yemek kaşığı domates salçası + sos için 1 silme yemek kaşığı salça
  • kimyon, sumak, toz biber, karabiber, tuz, limon veya 1-1,5 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılışı
 
Tencereye su koyup kaynamaya bırakın. Kuru biber ve patlıcanları kaynayan suya atın. Bir iki taşım kaynatın. Çok yumuşamadan sudan alın. Pirinci ve bulguru ayıklayın. İçine ince doğranmış soğan, sarımsak, salça,limon(nar ekşisi ), yağ ve baharatları ekleyip karıştırın. Daha sonra içine kıymayıda ekleyip iyice harmanlayın. Haşlanmış biber ve patlıcanların içlerini kıymalı harçla 1 parmak eksik kalacak şekilde doldurun. Yayvan bir tencereye patlıcanların ağzını kapatarak yanlamasına birbirinin ağzını ötecek şekilde dizin. Sos olarak 1 kaşık salçayı 3-4 bardak sıcak suyla ezin  eğer ekşi seviyorsanız suya 4-5 adet limon tuzu ekleyin ve dolmaların üzerine 1 parmağı biraz geçerekten ilave edin.
Kısık ateşte 30- 40 dk kadar pişirin. Arada pirinçleri kontrol ederek piştiğini anlayabilirsiniz.
     
     
     

17 Mayıs 2013 Cuma

Pratik Faydalı Bilgiler

SEBZELERİN SUYU ÇORBALARA

Sebze haşladığınız suyu dökmeyin. Bol miktarda vitamin içerdiğinden bu suyu çorbalarda kullanabilirsiniz.

BAYAT EKMEKLER DEĞERLENSİN

Bayat ekmekleri küp kestikten sonra fırında hafifçe kızartın. Kavanozlara doldurup buzdolabında saklayın. Çorba yaptığınız zaman bu ekmekleri üzerine serpiştirin. Böylece hem ekmekleri değerlendirmiş, hem de çorbayı doyurucu hale getirmiş olursunuz.

MAYDANOZ SAPLARINI ATMAYIN

maydanoz saplarını iyice temizleyip, incecik kıydıktan sonra çorbalarda kullanabilirsiniz. Böylece çorbalarınıza harika bir aroma ve görsellik katmanın yanısıra, maydanoz sapının faydalarından da mahrum kalmamış olursunuz.

YOĞURTLU ÇORBA YAPARKEN

Yoğurtlu çorba yaparken yoğurdun kesilmemesi için, yoğurdu çorba kaynadıktan sonra yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ilave edin. Yine aynı nedenle tuzunu da ocaktan almadan hemen önce ekleyin.

KREMAYI EN SON KATIN

Krema kullanılan çorbalarda da kremayı ocaktan almadan önce tencereye eklemek gerekir.

YOĞUNLAŞAN ÇORBALAR İÇİN

Ertesi güne kalan çorbalar katılaşır. Eğer çorbayı seyreltmek istiyorsanız, içine bir miktar sıcak su ekleyip, karıştırarak yeniden kaynatın. Bu şekilde ilk pişirdiğinizdeki kıvamı alacaktır.

MERCİMEK ÇORBASI

Mercimek çorbasının daha besleyici hale getirmek için, kaynama aşamasında içine 1 su bardağı erişte katın. Ayrıca çeşitli sebzeler ilave ederek pişireceğiniz çorbanın vitamin değeri daha yüksek olacaktır.

ÇORBA TERBİYESİ

Yumurta , limon suyu ve krema ile hazırlanan çorba terbiyesi, çorbaya ayrı bir lezzet katacaktır. Ancak yumurta ve kremanın kesilmesini önlemek için, çorba kaynadıktan sonra ılınmasını beklemek gerekir. Terbiye malzemesi çorbaya azar azar eklenmeli ve sürekli karıştırılmalıdır. Terbiye katıldıktan sonra çorba bir daha kaynatılmamalıdır.

İçli Köfte






İçli köfte diyince istisnasız aklıma gelen ilk kişidir Emine abla..(Bu arada Emine abla iş yerinden arkadaşım) İskenderunlu olmasıyla , doğuştan gelen yemek yapma yeteneği harmanlanınca yukardaki resimde gördüğünüz müthiş görüntü çıkıyor ortaya.  Benim birkaç kez yeme şansım olduğu için ısrarla mükemmel bir tada sahip olduğunu söyleyebilirim. Tarifini çok detaylı almama rağmen hamilelikti, demir'in bebeklik dönemiydi derken bir türlü fırsat bulamadığım bu nefis tarifi Emine ablanın yorumuyla sizlere ulaştırıyorum. Bende en kısa zamanda bu tarifi deneyeceğim.. Şimdi sıra geldi tarifimize. Emine abla sağolsun içli köfteyi yaparken kare kare resimlerini çektiği için görsellerle tarifimizi desteklememiz daha iyi sonuçlar almamızı sağlayacaktır.

Malzemeler
Hamuru İçin
* 1 paket ( 1 kg ) ince bulgur( 4 bardak bulgur Reis köftelik bulgur)
* 1 su bardağı irmik ( filiz irmik)
* 3 yemek kaşığı biber salçası
* 1 su bardağı un
* 1 yumurta
* karabiber , tuz, kimyon

Kıymalı İç Harç
* tek çekim 750 gr dana kıyma , 250 gr. kuzunun yağlı kısmından)
* 5 adet iri soğan( ince kıyın )
* yarım yemek kaşığı biber salçası
* 1 paket margarin ( yarım margarin, yarım tereyağ )
* Az karabiber , tuz, yarım kase ceviz



KIYMALI İÇ HARÇ YAPILIŞI

5 adet soğan ince ince doğranır.



Kıymayı tencereye koy. Suyunu çekene kadar hiçbirşey ekleme.


 Suyunu çekince yağ ekle ve yağ erimeye başlayınca doğranmış soğanı ekle.


15 dk üstü kapalı çok kısık ateşte pişir.Salçayı ekle ve salçayı eze eze kıymayı karıştır.


Altını kapatıp tuz, karabiber ve ceviz ekle. Soğumaya bırak. Kıymalı harç soğuduktan sonra sert bir harç olması gerektiği için 1 gün önceden yapıp dolapta bekletmemiz gerekiyor. Eğer aynı gün yapılacaksa harç soğuduktan sonra buzdolabının derin dondurucu kısmında  kontrol ederek 1 saat kadar bekletin.  







HAMUR YAPILIŞI


Tepsiye bulguru yay. Üzerine irmiği dök ve sıcak suyla ıslat. (kısır gibi) 5-10 dk beklet


Sonra yoğurmaya başla. Karabiber , tuz, kimyon ekle. ( kimyon biraz fazla olsun. ) Biber salçasını ekle ve yoğur. Yoğururken 1 kapta su bulunsun. Bulgur kurudukça ara ara ıslatılır.




Yaklaşık 45 dk yoğrulur.






Kıvamını belirlemek için bir tane köfte denemesi yapılır. Köftede hafif çatlaklar oluyorsa yavaş yavaş kıvama gelmiştir. Kıvamı alınca 1 su bardağı unu  ve yumurtayı ekle.


Hafif su ekleyip tekrar yoğur. Kıvama gelene kadar yoğrulur. Ve tekrar köfte denemesi yapılır.




Bezenin içi oyulduğunda hiçbir çatlak olmuyorsa hamur olmuştur.

KÖFTE YAPIMI

Bezeler avuç içine alınır. İşaret parmağını bezeye yerleştirerek ince ince açılır.



İçine kıymalı harçtan konur ve ağız kısmı iki avuç içinde yavaşça çevrilerek kapatılır.






Ve köftelerin uçlarından minik parçalar koparılır. Oval şekilde avuçta yuvarlanır.





















8 Mayıs 2013 Çarşamba

Kabak Kavurması

Malzemeler
  • 5 adet orta boy kabak
  • 7-8 adet sivri biber
  • 1 büyük soğan
  • tuz, pulbiber
Yapılışı

Kabakları alacalı soyup küp küp doğrayın. Biberleri ve soğanı yemeklik doğrayın. Tencereye önce soğanı koyup rengi dönene kadar kavurun. Ardından biberleri ekleyip iyice soteleyin ve kabakları ekleyerek bir iki kez karıştırarak tencerenin ağzını kapatarak pişmeye bırakın. Ara ara kontrol ederek yanmaması için karıştırın. Altını kapatmaya yakın tuz ve pul biber ilavesi yapın. Kabağınız hazır. Dileyen kabağın üzerine sarımsaklı yoğurt yapabilir çok lezzetli oluyor benden söylemesi :)

Zeytinyağlı Bamya

Malzemeler
  • yarım kg. bamya
  • 1 büyük boy soğan
  • 2 adet domates
  • 1 limon suyu
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • Zeytinyağı ( ben 1 çay bardağına yakın koyuyorum. Daha az da koyabilirsiniz.)
  • tuz
Yapılışı
Soğanı yemeklik doğrayın. Domatesleri küp küp doğrayın. Bamyaları sert kısımlarını huni şeklinde bıçakla keserek atıklayın ve bamyaları iyice yıkayın.Tencereye yağı ve soğanı koyup rengi dönünceye kadar kavurun. Üzerine küçük doğranmış domatesleri ekleyin ve soteleyin. En son bamyaları ekleyin, limon suyunu, 1,5 su bardağı sıcak su ve tuzu ekleyip kısık ateşte bamyalar pişene kadar yaklaşık 35-40 dk pişirin. Bamyayı pişirirken çok fazla karıştırmayın, bamyalar parçalanabilir. Afiyet olsun..